Yoga is hip! In tegenstelling tot een paar jaar terug, toen iedereen nog dacht dat het iets was voor alternatievelingen, willen steeds meer mensen iets lezen hierover, of het zelfs uitproberen. Voor veel mensen is het juist een onderdeel geworden van hun leven. Het zorgt voor ontspanning en lenigheid, wat indirect ook weer zorgt voor een fijner gevoel.
Betekenis

Het betekent eigenlijk letterlijk vertaald; beheersen. Het betekent in bredere zin ook dat het een Hindoeïstische filosofie, die je leert je geest, je gevoel en je lichaam te beheersen. Door bepaalde oefeningen kun je leren je lichaam en geest te beheersen, en zo dus meer ontspanning te krijgen. Vele mensen zweren erbij, dat het hun manier van leven heeft veranderd.

Kleding

Wanneer je aan het sporten bent, is het belangrijk dat je kleding draagt die comfortabel zit, zodat je je gemakkelijk kunt bewegen. Bij andere sporten zoals voetbal en tennis is het juist fijn iets wijdere kleding te dragen, maar hierbij is dit net andersom. Vroeger waren sportkleding allesbehalve charmant, en werd er totaal geen rekening gehouden met de mode. Nu zijn er steeds leukere, en chique sportkleding stijlen te vinden, zowel op internet als in winkels.

Dresscode Yoga
Dresscode Yoga
 

Kledingtips

Vanwege de vele oefeningen, waarbij je je lichaam op vele verschillende manieren zult gebruiken, zul je merken dat kleding die niet los zit erg fijn is. Ook is het fijn kleding te dragen die licht van stof is, en dus niet zwaar zal aanvoelen tijdens je oefeningen.
Je kunt je voorstellen dat wanneer bepaalde oefeningen al een hele opgave zijn, het niet relaxed zal zijn als je ook nog te kampen hebt met zware kleding die niet lekker zit.

Dames en heren

Omdat de sport steeds bekender wordt, en steeds meer mensen het gaan uitoefenen, zijn er tegenwoordig op steeds meer sites speciale yoga kleding te vinden. Dit zullen lichtgewicht kledingstukken zijn, van een zachte, soepele stof, en een top die ook deze kenmerken zal hebben.
Misschien nog wat leuke weetjes, om je nog meer te verdiepen in de Yoga. Bepaalde Yoga kleding kunt u ook als casual kleding dragen. U kunt u thuis al om kleden en met de Yoga kleding naar Yoga gaan zonder dat u ‘opvalt’ met uw Yoga kleding aan.

Voor onderstaande varianten:

De bekendste yoga soorten zijn de:
– Hatha. De letterlijke vertaling hiervan is ‘zon’ en ‘maan’. Bij deze soort yoga wordt veelal gewerkt aan je ademhaling, en door middel van oefeningen zul je deze leren beheersen.

– Yin. Bij deze variant wordt er gewerkt aan uithoudingsvermogen, en bovenstaande oefeningen langer vol te houden, je eigen grenzen te verleggen. Ook maak je hier meer gebruik van oefeningen die je spieren leren ontspannen in plaats van aanspannen.

– Ashtanga. Dit betekent letterlijk 8 ledematen. (hiermee word gedoeld op de 8 onderdelen binnen yoga.) Deze vorm van yoga lijkt het meest op de Hatha. Hier word je geleerd om je lichaam en geest samen te laten komen.

– Bikram. In de ruimte waar deze les word gegeven is het maximaal 40 graden Celsius. Je bloedsomloop word gestimuleerd, wat ook weer goed is voor lichaam en geest.

– Zwangerschapsyoga. Hierin zul je leren je ademhaling onder controle te kunnen houden, en dus een goeie voorbereiding op je bevalling.

Dresscodes yoga top

Dresscodes yoga broek

Dresscodes yoga sport bh

Last updated: maandag 27 augustus, 2018