In de Amerikaanse staat Kansas is voor vrouwen een dresscode ingevoerd. Voor vrouwen die voor een commissie getuigen over een wetsvoorstel, zijn diepe decolletés voortaan verboden. Deze maatregel is bedacht door Mitch Holmes, een Republikeins senator, en roept natuurlijk nogal wat reacties op. De maatregel is hierdoor nu al omstreden.

Met de dresscode voorkom je bepaalde kleding

In sommige staten in de Verenigde Staten hebben burgers de mogelijkheid om zelf wetsvoorstellen in te dienen. Vrouwen die in Kansas komen getuigen, moeten zich voortaan aan enkele regels met betrekking tot de dresscode houden. De gedragscode bepaalt niet precies hoe lang een rok moet zijn, maar zegt wel dat uitdagend geklede vrouwen niet meer welkom zijn.

Geen dresscode voor mannen

Opvallend is dat in de gedragscode geen beperkingen voor mannen te vinden zijn. Volgens de plaatselijke krant The Topeka Capital-Journal zou de bedenker van de gedragscode, Mitch Holmes, gezegd hebben dat ‘mannen geen instructies nodig hebben om professioneel voor de dag te komen’.

Dresscode voor vrouwen in Kansas
Dresscode voor vrouwen in Kansas

Veel weerstand tegen de dresscode voor vrouwen

De gedragscode van Holmes roept verontwaardigde reacties op. Senator Laura Kelly vraagt zich af ‘in welke eeuw we eigenlijk leven’. Senator Carolyn McGinn vreest dat vrouwen niet meer zullen durven getuigen wanneer hun kleding niet aan de regels van Holmes voldoen. Zij vindt datgene wat de vrouwen te zeggen hebben over de koers die de staat moet varen, veel interessanter en er meer toe doen dan wat ze die dag voor kleding dragen.