Wat is vintage precies? En wat trek je aan als je een uitnodiging hebt ontvangen waarop deze dresscode staat?
Het is eigenlijk een chic woord voor tweedehands. Vintage kleding is dus eigenlijk oude kleding, die voornamelijk tussen 1920 en 1970-1980 werd gedragen en gemaakt.
Vintage kleding is dus eigenlijk oude kleding, die nieuw leven wordt ingeblazen.

De kleding bestaat uit kleding, schoeisel, tassen en accessoires. Dit is meestal designerkleding of handgemaakte kleding, die na een bepaalde periode van mode, weer met een nieuwe draai tot een geheel nieuw kledingstuk kan worden gezien.

Kledingstijl

Veel boetiekjes verkopen deze kleding, voornamelijk in Amsterdam kun je goed slagen voor deze kledingstijl. Op het Waterlooplein zijn veel marktjes en kraampjes, maar ook kleine boetiekjes waar je goed kunt slagen voor vintage kleding.

Kledingadvies

Dresscode vintage kleding
Dresscode vintage kleding
 

Hoe ziet vintage kleding eruit? Je kunt hierbij denken aan gebloemde en gestipte jurken, oversized blouses met ouderwetse printen, vilten en gehaakte tassen, en wat je vooral veel ziet bij vintage kleding zijn de details van ruches eraan.
Kleding

Veel kleding werd afgemaakt met ruches, wat je tegenwoordig ook weer veel in onze kleding terugziet.
Ook zijn er voor de echte liefhebbers een paar kleine puntjes waaraan je de echte vintage kleding kunt herkennen. Er zijn namelijk genoeg verzamelaars en liefhebbers voor deze kleding.

Dresscode Vintage dames en heren

– Je kunt vaak aan het materiaal van een rits zien of het voor de jaren ’60 werk gemaakt of pas erna. Een plastic rits werd namelijk pas na 1960 gemaakt, dus alles zonder plastic is waarschijnlijk van voor 1960 afkomstig.

– In onze kleding zit vaak standaard een wasvoorschrift. Dit was vroeger niet zo gebruikelijk. Pas na de jaren ’60 werd dit in kleding gestikt, zodat mensen weten hoe ze hun kleding moeten wassen en verzorgen. Een kledingstuk met een wasvoorschrift kan dus nooit uit de jaren ’20, ’30 of ’40 zijn. Let daar goed op als je een echt vintage kledingstuk wilt kopen.

Dresscode Vintage
Dresscode Vintage

Kledingvoorschriften

– Jurken en broeken uit de jaren ’40 en ’50 werden meestal voorzien van een rits aan de zijkant.
– Waar nu veel katoen en elastische materialen worden gebruikt voor onze kleding, werd er vroeger meer voor nylon gekozen.

Dit gebeurde in de jaren ’30, en werd als vervanger van zijde gezien. Ook werd er veel gekozen voor katoen, wol, zijde, viscose en linnen. Ook zag je veel gebreide kleding, of kleding met een detail van gebreide stukken. Zoals een kraag of boord.

Feiten en fabels

Veel mensen verwarren vintage kleding, wat dus doorgaans ‘oudere’ kleding is, met vieze en verwassen kleding. Dit is echter een fabel. Juist bij deze kleding horen je kleren netjes en schoon te zijn zonder gaten en vieze plekken.

Retro kleding

Wanneer er een bepaald vintage kledingstuk enorm geliefd is, en dus heel veel word gedragen en verkocht, kan een producent van dit kledingstuk ervoor kiezen het met enkele nieuwe of veranderende details of aanpassingen het weer opnieuw op de markt te brengen. Dit noemen we dan retro kleding.

Ook zijn er tegenwoordig veel retro woonaccessoires te vinden. Alles met een tintje van vroeger, maar dan nieuw. Typische voorbeelden zijn retro behang, meubelstukken zoals stoelen en tafels, en servies.

Dresscodes vintage schoenen

Dresscodes vintage horloge

Dresscodes vintage blouse