Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, wil je een goeie eerste indruk maken. Je wilt laten zien wie je bent. Je wilt gerespecteerd worden door degene met wie je het sollicitatie gesprek zult voeren, en je kleding draagt hier natuurlijk grotendeels aan bij.
Wanneer je op zoek bent naar kleding voor een sollicitatiegesprek, hoef je niet per se in driedelig pak te verschijnen, of als vrouw zijnde in een mantelpakje. Je kijkt natuurlijk als eerste goed met wie en welk bedrijf je een gesprek gaat voeren. Er is dus niet per definitie iets goed of fout wat betreft je kledingkeuze.

Kledingadvies

Dresscode sollicitatie gesprek
Dresscode sollicitatie gesprek

– In welke branche ga je solliciteren? Wanneer je bijvoorbeeld in de zakenwereld gaat solliciteren, is het netjes om kleding te kiezen die hierbij past. Is het een zakelijk bedrijf waar veelal word gelopen in casual chique kleding, pas je eigen kleding dan hier zoveel mogelijk op aan. Ga je bijvoorbeeld solliciteren op een advocatenkantoor, dan kies je natuurlijk voor een chique dresscode. Zo straal je respect uit naar het bedrijf, en laat je zien dat je je makkelijk aanpast, en weet waar je voor solliciteert.

 

Tips

– Niet is erger dan je niet fijn voelen in je eigen kleding. Trek niet te strakke kleding aan, maar ook niet te los. Houdt het netjes, zorg dat iemand niet teveel wordt afgeleid door bijvoorbeeld een te diep decolleté, of zweetvlekken. Ook is het belangrijk dat je je comfortabel voelt in je sollicitatiekleding.
Dus wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, en je voelt je niet prettig in je kleding, dan straal je dit (onbewust) ook uit, en zal degene die het gesprek voert dit ook meekrijgen. Je kunt dus bijvoorbeeld beter voor een maatje groter gaan qua kleding, of zorgen dat je alsnog gepaste kleding draagt, maar wel meer in jouw eigen smaak.

Dresscode sollicitatiegesprek kledingadvies
Dresscode sollicitatiegesprek kledingadvies

Kapsel

– Haartips. Wat doe je met je haar als je een sollicitatiegesprek hebt? Het is erg vervelend als degene met wie je het sollicitatiegesprek voert, telkens wordt afgeleid doordat jij bijvoorbeeld je haren naar achteren strijkt. Je haar opsteken is dus een optie. In ieder geval dat het uit je gezicht is, en je dus ook een opener blik geeft.

Make-up

– Make-up. Bij een sollicitatiegesprek houd je ook je make-up subtiel. Teveel staat niet professioneel, en dus kan je anders overkomen dan je daadwerkelijk bent. Ook kan het voor de functie waarop je solliciteert een nadelig en afleidend effect hebben.

Tattoo en piercings

Tattoos & piercings. Zichtbare tattoos en piercings kun je beter afdekken en uitdoen. Ook dit leidt af, en kan een asociale indruk maken. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je ook asociaal bent, maar dit is toch vaak de eerste indruk van onbekende mensen.

Accessoires

Sokken, panty’s en andere accessoires. Je kunt natuurlijk je outfit opleuken met accessoires, maar match het goed, en gebruik niet teveel. Sokken dienen in effen en donkere kleuren te zijn, en panty’s zonder ladders natuurlijk. Je kunt voor de zekerheid een extra paar meenemen in je tas; je zult net zien dat je panty scheurt voor je gesprek!

Dresscodes sollicitatiegesprek blouse

Dresscodes sollicitatiegesprek outfit

Dresscodes sollicitatiegesprek pumps