Een smoking wordt veelal gedragen op bruiloften en gala’s, en straalt veel klasse uit. Toch zijn er een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden bij de keuze. Je wilt immers niet een flater slaan op de gelegenheid waarvoor je bent uitgenodigd.
Om je een idee te geven wat het precies is, wat het inhoudt, en wat je juist wel of niet kunt dragen, zul je hierboven een aantal tips lezen om een idee te krijgen hoe je een perfecte smoking kiest.

Kleuren

Een smoking is een 2 of 3-delig pak, wat meestal zwart of donkerblauw van kleur is. Wanneer het buiten erg warm is, en je het toch wilt/moet dragen, wordt dit meestal gecombineerd met een wit jasje.

Kledingadvies

Dresscode smoking
Dresscode smoking
 

Het jasje heeft altijd zijden revers, net als de kraag deze heeft. De revers kunnen rond zijn of puntvormig. De puntige revers zijn vaak voor formelere gelegenheden. De ronde revers zag je vroeger meer bij obers en orkestleden. Ook heeft het jasje nooit klepzakje, net als dat een smoking geen splitten in de zijkant of achterkant van het jasje hoort te hebben.
Pantalon

De pantalon heeft ook altijd een satijnen bies aan de zijkant. Ook bevat de pantalon geen riem lusjes, want een riem hoort absoluut niet in een pantalon van een smoking. Ook mogen de pijpen van de pantalon geen omslag hebben. Dit staat slordig, en dat is het laatste wat je wilt uitstralen.

Overhemd

Vroeger waren er strikte regels wat betreft het overhemd. De boord van het overhemd moest bijvoorbeeld open (ook wel een vadermoordenaar boord genoemd), en de punten van het overhemd moesten naar voren steken.

Nu is dit gelukkig allemaal veel minder streng geworden. Wanneer je nu iemand in een smoking ziet lopen, zul je zien dat er een normaal overhemd wordt gedragen, en de boord ook normaal zit. Bij het kiezen van een overhemd, is het wel van belang dat je een overhemd kiest dat een dubbele manchet heeft.

Deze overhemden hebben vaak een blinde sluiting, omdat je op deze manier de knopen niet ziet zitten, en het dus net iets netter oogt. Vergeet geen vlinderdas te dragen, dit is een finishing touch!

Accessoires

Wanneer je een smoking draagt, hoort hier absoluut geen horloge bij. Het staat namelijk niet netjes als je constant op je horloge kijkt. Ook al gaat dit meestal onbewust, wanneer je op een bepaald feestje of gelegenheid bent, is dit niet gewenst.

Een echte smoking is niet compleet zonder gelakte schoenen. En als je het goed wilt doen, instappers staan het mooist. Ook kom je goed voor de dag als je manchetknopen draagt. Dit maakt het net iets meer af dan zonder, maar is uiteraard geen verplichting.

Dresscode smoking mannen

Dresscode smoking zwart

Dresscode smoking grijs