Eigenlijk is het vanzelfsprekend dat bij formele feestelijke gelegenheden een dresscode smoking hoort. Op zo’n gelegenheid wordt er van je geacht dat je er op en top uitziet. Maar daar heb je wel de juiste kleding voor nodig. Verstandig is om deze kleding te kopen (het is immers erg fijn om in je kast te hebben hangen), maar als je daar nu even geen budget voor hebt, kun je natuurlijk ook altijd een smoking huren. Een smoking wordt ook wel “black tie” genoemd.
Wat zijn nou eigenlijk de kledingvoorschriften voor een man op een formele feestelijke gelegenheid? Kort gezegd is een smoking een door mannen gedragen twee- of driedelig kostuum.

Dresscode smoking vrouwen

In de meeste landen is een smoking een pantalon met een fluwelen streep aan de zijkant, een zwart jasje, een wit smokingsshirt (met een mooi woord ook wel een geplisseerd hemd genoemd) en daarbij dezelfde kleur sokken. De zwarte vlinderdas is natuurlijk niet te missen! Deze outfit maak je dan af met het liefst lakleren zwarte schoenen.

 

Kledingvoorschriften

dresscode smoking vrouwen
dresscode smoking vrouwen

Uiteraard is er ook een kledingvoorschrift voor vrouwen met de dresscode smoking. Dit is dan een korte of lange avondjurk. In sommige gevallen is een hele nette cocktailjurk ook toegestaan, maar hier zou ik voor de zekerheid maar niet van uitgaan.

Galajurk

De jurk moet wel uit één stuk bestaan. Ook moet je kijken naar wat de planning is van de avond. Erg belangrijk is namelijk dat je geen korte jurk draagt als je gaat dineren. Onthouden dus: een lange avondjurk bij een diner! Je moet er ook voor zorgen dat het een avondjurk met bescheiden decolleté is.

Bij een formele feestelijke gelegenheid is natuurlijk de dresscode smoking elegant, en niet echt bepaald uitnodigend.
Schoenen

Wat ook goed is om te weten, is dat hakken een pre zijn. Deze moeten minimaal vier centimeter hoog zijn. Het mooiste is toch wel een ietwat hogere hak. Denk hierbij aan een centimeter of acht. En dames, wie mooi wilt zijn… moet pijn lijden!

Accessoires

Voor mannen zijn accessoires niet van toepassing bij de dresscode smoking. Wat typisch past bij deze dresscode voor vrouwen zijn halflange handschoenen. Let daarbij op, dat als je gaat dineren je de handschoenen even uitdoet. Ook mag overdag gekozen worden voor een hoed. De handschoenen en hoed zijn overigens niet verplicht. Let wel, de accessoires die je draagt, moeten matchen met elkaar. Dit hoeft natuurlijk niet exact dezelfde kleur te zijn, maar wel ton-sur-ton. Oftewel kleuren in eenzelfde kleursfeer of kleurtrap.

Sieraden

Voorbeelden van stenen in accessoires die altijd goed zijn, zijn echte edelstenen, diamanten en zoetwaterparels. Het is te begrijpelijk dat niet iedereen hier geld voor heeft. In dit geval kun je gaan voor een “low budget” stras steen. Let dan wel op dat het geen goedkope uitstraling heeft, want het is en blijft natuurlijk wat luxere gelegenheid.

Het is erg onbeleefd om bij een smoking een horloge te dragen. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. En daar is maar een geldige reden voor. Namelijk: “gezelligheid kent geen tijd!”

Dresscodes smoking vrouwen

Dresscodes smoking vrouwen jurk

Dresscodes smoking vrouwen hakken

Last updated: maandag 27 augustus, 2018