Een première is de eerste keer uitvoeren van een toneelstuk of een film. Dit kan ook een muziekstuk zijn. Het is Frans voor “de eerste”.
Meestal worden de mensen die voor de totstandkoming van de film, een muziekstuk of een toneelstuk hebben gezorgd hiervoor uitgenodigd. Denk bijvoorbeeld aan sponsors, acteurs en regisseurs. Als je wordt uitgenodigd hoort daar natuurlijk ook een dresscode première bij. Maar wat is nou kenmerkend voor deze kledingvoorschriften?

Op de uitnodiging staat altijd een voorschrift waaraan je je dient te houden. Deze dresscode heet dan niet “dresscode première”. Het kan bijvoorbeeld zijn: “White tie”, “black tie”, “cocktail attire” en “tenue de ville”. Wat je aantrekt hangt er van af welke dresscode op de uitnodiging vermeldt staat.

Dresscode première mannen.

dresscode première heren
dresscode première heren
 

Om twijfels en stress te voorkomen worden alle dresscodes die je kunt verwachten bij een eerste voorstelling hier uitgewerkt. Bij de dresscode “White tie” wordt er van de man verwacht dat hij er erg netjes gekleed uitziet.
Gelegenheid

Je kleedt je zo als je naar een officiële gelegenheid gaat. De heren kunnen een rokkostuum dragen of een gala-uniform. Het rokkostuum bestaat uit een zwarte broek met een witte bies met een zwart openhangend jasje die van achter lang is. Onder de jas horen een wit rok hemd, een wit vest en een witte strik. Dit kan bij een black tie. Dan ga je voor een smoking.

Kledingadvies

Mocht er staan: “black tie optional”, ben je vrij in wat je aantrekt. Mocht het “cocktail attire” zijn, ga dan in een strak zwart pak met een wit overhemd en draag hier het liefst ook manchetknopen bij. Het is belangrijk dat het er modieus uitziet. Als laatste optie heb je “Tenue de Ville”.

Dit staat voor nette dag kleding. Het is niet voor ’s avonds! Hier kun je het beste in een driedelig kostuum gaan. Een bijpassende stropdas en schoenen zijn een vereiste.

Dresscode première vrouwen

dresscode première dames
dresscode première dames

Bij de dresscode première wordt er ook altijd eerst naar de uitnodiging gekeken wat de kledingvoorschriften zijn. Bij “White tie” wordt er van je verwacht dat je er erg netjes uitziet. Je kunt hier kiezen voor een lange avondjurk tot de enkels met mooie handschoenen. Een diep decolleté mag wel.

Bij “black tie” kun je een cocktail of avondjurk dragen met mooie handschoenen. Zorg dat je armband over de handschoen heen zit en dat je geen ringen draagt. Bij “cocktail attire” kun je als vrouw in een kort cocktail jurkje gekleed gaan. Het maakt in principe niet uit in welke kleur, als het er maar elegant en feestelijk uitziet.

Accessoires

Kleedt dit leuk aan met een mooie subtiele tas en wat sieraden en je bent er helemaal klaar voor! Als laatste ook voor de vrouwen de dresscode “Tenue de Ville”. De vrouwen gaan dan vlot, maar chique gekleed in een nette jurk tot over de knie, een mantelpak of een broekpak. Kousen of een panty zijn verplicht. Je mag absoluut niet met blote benen verschijnen.

Dus word je uitgenodigd voor een première, is er niet per se een dresscode première. In de uitnodiging staat altijd vermeldt aan welke kledingvoorschriften je moet voldoen.

Dresscodes premiere lange jurk

Dresscodes premiere jurk

Last updated: maandag 27 augustus, 2018