Als je de dresscode lang hoort, is er één ding dat zeker is. Namelijk dat je iets moet dragen wat lang is. Als je bijvoorbeeld een bruiloft hebt kan het zijn dat je iets moet dragen wat langer is, maar dat komt niet heel erg vaak voor.
Bij deze kledingvoorschrift is het eerste waar men aan denkt een gala. Het is officieel not done om in een kort jurkje naar een gala te gaan. Soms kan het wel zo zijn dat het geen formeel gala is, dan is een cocktail jurk wel toegestaan. Kijk wel goed naar de tekst die op de uitnodiging staat. Als je het niet zeker weet, vraag het dan even na voordat je als enige in een kort cocktailjurkje op een gala verschijnt.

Dresscode lang mannen

De dresscode lang geldt eigenlijk niet voor de mannen. Zorg er voor dat je als man arriveert in een rokkostuum.

Een smoking mag ook, dit is iets eenvoudiger. Bij een rokkostuum moet je aan een aantal zaken voldoen. Draag een zwarte pantalon met een enkele of dubbele bies. Boven de pantalon draag je een wit overhemd. Het overhemd moet een hoge kraag hebben.

Dresscode lang heren
Dresscode lang heren

 

Kledingadvies

 

Dit wordt dan ook wel een rok hemd genoemd. Hierover kun je een wit gilletje dragen. Daar overheen draag je dan weer een zwarte jas. Deze jas is langer dan het gemiddelde colbert.

De kleur van de strik is wit als je voor “White tie” moet gaan, en zwart als je voor “Black tie” moet gaan. Dit lijkt mij vanzelfsprekend. Om je outfit echt helemaal af te maken, draag je mooie zwarte lakschoenen. Het liefst zonder gaatjes!
Dresscode lang vrouwen

Als je een gala hebt en op de uitnodiging staat dresscode lang, moet je dus echt in een lange jurk gaan. Soms staat er bij dat de dresscode lang gezien kan worden als de dresscode “White Tie”. Dit is als het erg formeel is, maar dit hoeft niet.

Als het erbij staat is het de bedoeling dat je een mooie lange jurk draagt. Combineer dit met fluwelen handschoenen en juwelen en je zit goed. Zorg ervoor dat je geen diepe décolleté hebt.

Kleuren

Dresscode lang
Dresscode lang

Als het niet “White tie” is, mag het iets losser. Je zorgt er dan voor dat je een mooie lange jurk draagt met een mooi stel hakken. Het blijft natuurlijk wel een formele gelegenheid, dus zorg ervoor dat je geen hele opvallende kleuren draagt.

Kledingadvies

De beste kleuren voor een gala zijn zwart, grijstinten, nude tinten en blauwe tinten. Er mag iets aan versiering aan de jurk zitten maar houd het wel overzichtelijk en rustig.

Er mag ook iets van kant verwerkt zijn in de jurk, maar dan moet je het verder echt rustig houden qua versiering. Het liefste dan verder geen tierelantijntjes aan de jurk.

Lange galajurk

Het belangrijkste op een gala is dat het een jurk is die persoonlijk goed voelt en bij je past. Twijfel je welke kleur mooi bij je staat, kun je altijd een test doen. Dit heet een kleuranalyse.

Accessoires

Bij de dresscode lang mag je uiteraard ook accessoires dragen. Is het een erg formele gelegenheid met bijvoorbeeld als dresscode “White tie”, draag dan alleen een paar juwelen. Maak het niet te opvallend. Wat mooi is bij een lange jurk zijn bijvoorbeeld parels.

Mooie subtiele parel oorbellen en een parelkettinkje doen het erg goed. Een klein armbandje mag ook. Voor de mannen zijn er niet echt accessoires die echt bij de dresscode lang en de dresscode gala passen. Een horloge is niet toegestaan omdat gezelligheid geen tijd kent.

Dresscodes lang navy

Dresscodes lang zwart

Dresscodes lang glitter

Last updated: maandag 27 augustus, 2018