Een dresscode kostuum staat nooit op een uitnodiging vermeldt. Je draagt het bijvoorbeeld bij een formele gelegenheid of je moet elke dag op je werk een kostuum dragen. Iedere man moet er wel eentje in zijn kast hebben hangen.
Het belangrijkste aan een kostuum is dat het perfect past bij jouw lichaamsvorm. Dit is niet echt een makkelijke opgave. Sommige mannen hebben natuurlijk een perfect lijf, maar er zijn ook genoeg mannen waar van de mouwen en broekspijpen te lang zijn, of waarvan bijvoorbeeld de knoop niet al te makkelijk dicht gaat. Een te grote of te kleine colbert is ook niet echt modieus.

Kledingadvies

Met een dresscode kostuum moet je zorgen dat je een pak hebt dat goed bij je lichaam past, moet je kijken naar een aantal zaken. Zorg er voor dat je broek een kleine knik heeft aan de voorkant en dat de broek aan de achterkant tot net boven de hak van je schoen valt. Een goed jasje valt precies op je schouders.

 

Colbert

Dresscode kostuum
Dresscode kostuum

Zorg dat als je een jasje hebt met schoudervulling, deze niet over je schouder heen valt. Dan is het jasje veel te groot. Donkerblauwe, donkerbruine of zwarte schoenen staan er het best bij.

Sokken

Ook kenmerkend is dat je kiest voor zwarte sokken. Er bestaan helaas nog steeds mannen die denken dat het stijlvol is om onder een kostuum witte sportsokken te dragen. Doe dit absoluut niet.
Verschillende gelegenheden

Met de dresscode kostuum kun je denken aan verschillende kostuums. Zo heb je een kostuum dat past bij erg formele gelegenheden, maar ook een variant dat weer past bij bijvoorbeeld een bruiloft.

Hier wordt dan vaak door mannen een rokkostuum gedragen. Dit is alleen voor de avondgelegenheden. Er wordt wel een uitzondering gemaakt wanneer een promotie ceremonie overdag wordt gehouden. Hier worden mannen dan wel in een rokkostuum verwacht.

Bij de erg formele gelegenheden wordt vaak de dresscode White Tie toegepast. En wat houdt dat nou eigenlijk in, de dresscode White Tie?

Dresscode kostuum White Tie

Bij de dresscode White Tie wordt het toppunt van chic bedoeld. Als de dresscode kostuum is, en het is een erg formele gelegenheid zit je dus goed met een rokkostuum. Een rokkostuum is een kostuum waar je een zwarte broek draagt met een witte bies, een jasje met zijden revers, waarvan de achterkant langer is dan de voorkant en is van dezelfde stof als de broek.

Tips

Zorg ervoor dat het overhemd, dat overigens wit en stijf moet zijn, een openstaande boord heeft met omgeslagen punten. Het vlinderdasje is uiteraard ook wit, het heet niet voor niets White Tie. Er zijn een aantal zaken waar je ook op moet letten. Je kunt het beste kiezen voor gladde schoenen. Het liefst ook zonder veter. Het dragen van een horloge is echt not done  als het gaat om de kledingvoorschriften van White Tie. Dit wordt gezien als onbeleefd, omdat de tijd geen rol moet spelen bij een bepaald formeel evenement.

Kijk goed naar wat voor een gelegenheid je gaat. Ga je naar een gelegenheid die niet zo formeel is, kun je in een mooi pak gaan die goed bij je lichaamsvorm past. Is het erg formeel, denk dan aan de dresscode White Tie. Als je een gelegenheid hebt waarvan je niet zeker weet welk voorschrift gepast is, neem dan niet het risico om under dressed te gaan. Kies dan het zekere voor het onzekere en ga ook in een mooi kostuum waar u er netjes en verzorgd in uitziet.

Dresscodes kostuum zwart

Dresscodes kostuum navy

Dresscodes kostuum grijs

Last updated: maandag 27 augustus, 2018