Je kunt voor een bepaalde gelegenheid een dresscode krijgen. Zo kan dit ook de informele kledingvoorschrift zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan bedrijfskleding in de zakenwereld. Wanneer je deze kledingvoorschriften ziet staan, weet je dat je niet per se heel chic hoeft te verschijnen, maar wel verzorgd. Ook is het bij de dresscode informeel zo dat je kleding vooral comfortabel moet zitten. Niet te strak, maar ook vooral niet te los.
De informele voorschriften wordt vooral toegepast, zodat werknemers net iets meer hun eigen smaak kunnen toepassen op hun kledingkeuze. Iets meer je eigen smaak ‘verwerken’ in zakelijke of nette kleding. Bijvoorbeeld niet een strikte regel dat dames in een rok moeten verschijnen, maar ook de keuze hebben uit een pantalon.

Dames en heren

Mannen kunnen bij informele kleding denken aan een pantalon met een jasje. Dit hoeft niet per se een pak te zijn. Een net overhemd eronder is niet per definitie strak in pak, maar zo kom je wel netjes en verzorgd voor de dag.

Je kunt dit combineren met een stropdas, maar wanneer je dit al te netjes vind, laat je deze weg. Je straalt op deze manier toch zakelijkheid uit, en dat is vaak wel gewenst in het bedrijfsleven.

 

Vrouwen kunnen bij de informele kleding denken aan een mooie pantalon met een mooie blouse en een stel pumps.
Dresscode informeel
Dresscode informeel

Dresscode informeel schoenen

Ook lage schoenen met een kleine hak mag natuurlijk, dit is vooral fijn voor de dames onder ons die niet de hele dag op hoge hakken willen/kunnen lopen. Al neigt het meer naar formeel, een broekpak staat ook erg mooi.
Je kunt natuurlijk ook een uitnodiging krijgen voor een bruiloft of een ander feestje waarop de dresscode informeel staat aangegeven.

Kledingadvies

– Wat weet je van de mensen die de uitnodiging versturen?
– Is de gelegenheid binnen of buiten?
– En wat trekt je partner aan?

Mocht het bijvoorbeeld een warme of zomerse dag zijn, en je hebt een feestje, dan kun je denken aan een leuk net shirt, of een leuke blouse, gecombineerd met een nette linnen broek, of een nette kortere broek.

Voor de vrouwen is er bij deze gelegenheid keuze uit een leuk jurkje, wat wel enigszins netjes is. Het is geen dresscode casual, dus denk er wel aan dat je niet teveel in je vrijetijdskleding naar een gelegenheid komt.

Op het werk

Qua kapsel is het geheel aan jezelf wat je hiermee doet. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat als je aan het werk bent, je professionaliteit wilt uitstralen, en dit niet doet door je haar onverzorgd te dragen. Op de werkvloer zou ik er voor kiezen je haar op te steken, zodat het niet in je gezicht hangt, en dit je afleid van je werk, of wanneer je in gesprek bent met collega’s/klanten.

Denk verder aan verzorgde nagels bij deze dresscode. Al is het een informele dresscode, in plaats van een formele dresscode (meer zakelijk dan informeel) dan nog dien je netjes en verzorgd voor de dag te komen. Uiteraard dient je kleding netjes gewassen en gestreken te zijn.

Dresscodes informeel rok

Dresscodes informeel broekpak

Dresscodes informeel jumpsuit

Last updated: maandag 27 augustus, 2018