Wanneer je een uitnodiging krijgt voor een bepaalde gelegenheid, staat er vaak een bepaalde dresscode op. Dit kan zo ook de dresscode ‘elegant’ zijn. Net als bij andere uitnodigingen kun je het jezelf een stuk makkelijker maken wat betreft je kledingkeuze.
Je kijkt bijvoorbeeld als eerste naar wat de gelegenheid is waarvoor je de uitnodiging hebt ontvangen. Is het een speciale gelegenheid waarbij een elegante dresscode verwacht word? Denk hierbij aan een première, een bal, een bruiloft of een diner.

Gelukkig staat er op een uitnodiging vaak al wat voor kleding er gewenst is. Als dit niet zo is, kunt u aan de hand van de onderstaande tips ideeën en inspiratie opdoen.

Wat betekend de dresscode elegant?

Elegant betekent eigenlijk letterlijk ‘mooi en sierlijk’. De meest voorkomende elegante dresscodes bij boven genoemde gelegenheden – première, bal, bruiloft of diner – zijn de dresscodes: black tie, white tie en de cocktail dresscode. Laatste genoemde is wat minder chic dan de black tie en de white tie.
Elegant
Elegant

Wat valt er onder dresscode elegant?

Voor mannen is het een makkelijke dresscode. Een nette pantalon met een nette blouse is al voldoende. Je kleur kun je zelf bepalen. Zolang het maar geen felle kleuren zijn of kleding met printen of teksten. Combineer dit met een colbertje en nette (lak) schoenen, en je ziet er al direct elegant uit.

 

Dames

De meeste vrouwen kiezen voor een mooie jurk. Dit kan zowel een avondjurk zijn maar ook een cocktailjurk. Net waar je je fijn in voelt. Zolang het maar netjes en sierlijk uitziet.

Heb je bijvoorbeeld een bruiloft en wil je kiezen voor een elegante outfit, kun je kijken naar wat de bruid aan heeft. Je mag dus alles behalve de kleur van de bruidsjurk kiezen voor je eigen outfit. Dit is een – ongeschreven – regel, waar je je uit respect voor de bruid aan dient te houden.

Dresscode elegant

Dresscode elegant

Kapsel

Als je voor ‘safe’ wilt gaan, kies je voor een simpel maar net, zwart jurkje. Let hierbij op dat je jurkje niet al te kort is, en je dus eventueel niet ordinair over kan komen. Een andere kleur jurkje kan natuurlijk ook, als je maar niet teveel opvallende kleuren gebruikt. Dit ziet er vaak ‘too much’ uit. Ook is het belangrijk, net als bij alle outfits, dat je je fijn voelt in je kleding. Als iets te strak zit, of te los, lijdt dit af, en voel je je niet fijn hierin. Ook is het belangrijk dat je bij een elegante outfit kiest voor rustige kleding, zonder al te veel printjes en felle kleuren.

Accessoires

Sommige accessoires zoals een mooie tas je outfit opfleuren en accentueren. Denk ook bij sieraden en accessoires eraan dat je niet al te veel kleuren en tierelantijntjes gebruikt. Om je outfit af te maken, kun je ervoor kiezen dit te combineren met mooie, elegante sieraden, bijvoorbeeld een armband, oorbellen of een ketting. Parels of diamantjes stralen sierlijkheid uit.

Make-up

Je haar en make up kies je met zorg uit. Ook bij een elegante dresscode. Laat je make up subtiel aanbrengen, en je haar bijvoorbeeld opsteken. Je kunt je haar los dragen, maar zorg ervoor dat het sierlijk en netjes eruit ziet. Een wild kapsel bij een elegante outfit staat niet gematcht.

Avondjurk
Avondjurk
Lak pumps
Lak pumps
Parel oorbellen
Parel oorbellen
Last updated: maandag 27 augustus 2018