Wanneer je de ‘dresscode Black Tie’ op je uitnodiging ziet staan weet je het direct; het wordt een chique bedoeling. De ‘black-tie’ is de minder chique variant op de ‘white-tie.’ Vaak worden deze ‘dresscodes’ gebruikt bij onder anderen gala’s, bruiloften, en recepties.
Black Tie kledingvoorschrift

De vrouwelijke gasten die een uitnodiging krijgen met ‘black tie’ erop, kunnen in een mooie lange avondjurk komen, of eventueel een lange rok. Korte jurken zin hier meestal niet gewenst, tenzij het een chique, iets wat langere versie van de cocktailjurk is. Deze zie je eerder bij de ‘dresscode cocktail’. Handschoentjes bij een avondjurk zijn natuurlijk geen verplichting, maar het staat wel erg netjes. Je ziet dit ook vaak bij de dames voorkomen wanneer er een dresscode black-tie is.

De handschoentjes dienen niet langer te zijn dan de elleboog. In tegenstelling tot vele andere ‘dresscodes’ is het met deze dresscode gewenst netjes en vooral niet overdreven en uitdagend voor de dag te komen.

 

Een klein decolleté mag natuurlijk wel, maar overdrijf niet hiermee. Zorg er vooral voor dat je geen diepe inkijk in je decolleté hebt, en zorg dat je haar en make-up een verzorgde, nette uitstraling geven. Wat ook erg belangrijk is bij een verzorgde uitstraling, is dat je handen en voeten goed verzorgd eruit zien, vooral bij open schoenen of pumps. Daarbij moet de maat niet te groot of te klein zijn.
Dresscode Black Tie
Dresscode Black Tie

Dresscode Black Tie mannen / heren

Voor de mannen die de dresscode Black Tie op hun uitnodiging zien staan is er ook veel mooie kleding te verkrijgen. Er zijn er veel mooie kostuums/smokings te vinden die perfect aansluiten bij deze ‘dresscode’. Veel mannen hebben al een maatpak of een smoking thuis, maar voor wie dit niet heeft, staan hier wat kledingadviezen voor deze dresscode. Bij de dresscode ‘Black Tie’ staat het erg chic wanneer je een mooie zwarte das of een vlinderstrik matcht. Ook een pochet wordt veel gebruikt bij een smoking.

Dit is een gevouwen doekje die je bewaard in je borstzakje van je smoking. Uiteraard is het geheel pas af als er mooie zwarte, maar vooral nette schoenen bij gedragen worden. Ook gaat het er bij de ‘Black Tie’ om dat de kleine details in je outfit die het geheel afmaken. Het staat erg chic wanneer je bepaalde details – zoals kleuren of soorten stof – uit je kleding terug laat komen in de rest van je outfit. Denk hierbij aan de kleur van je sokken terug laten komen in andere details van je smoking. Ook voor de mannen geldt; mooi en verzorgd voor de dag komen is een pré.

Dresscode Black Tie dames / vrouwen

Qua accessoires zou ik het rustig houden. Mooie oorbellen staan altijd goed, maar ga niet ‘over the top’. Parels en diamanten staan netjes, en geven net even die extra finishing touch. Als je ervoor kiest om een handtas mee te willen nemen, denk hierbij dan aan een mooie clutch of een ander klein tasje. Ga bij Black-tie nooit met een grote tas gecombineerd, dit staat niet chic. Bij de dresscode black tie is een horloge dragen niet gewenst. Het is immers een feestelijke gelegenheid, en dus is het niet heel belangrijk om de tijd in de gaten te houden.

Coctailjurk
Coctailjurk
Open schoentjes
Open schoentjes
Zwarte das
Zwarte das
Last updated: maandag 27 augustus 2018