Omdat een begrafenis of een crematie een verdrietige en vooral moeilijke dag is voor mensen, kies je hierbij vaak niet voor opvallende en gekleurde kleding. Denk op zo’n speciale dag goed na over wat je aandoet. Staat er een speciale dresscode op de kaart? Zo niet, dan zijn er in het algemeen een paar kleuren die het meest gedragen worden. (Donker) grijs, (donker) blauw en zwart. Ook is er vaak een laatste wens van de overledene wat betreft de kleding van de begrafenis gasten.

 

Een klein wit details bijvoorbeeld, die verwerkt is in de kledingkeuze van de genodigde gast. Ook word er vaak gevraagd een bepaalde bloem bij je te dragen en deze na de begrafenis of crematie achter te laten bij de overledene. Staat er niets bijzonders genoteerd qua kledingwensen voor de begrafenis of crematie?
Houd het dan vooral netjes en beschaafd, zonder al teveel opvallende items.

Dresscode begrafenis

Dames / vrouwen

Voor vrouwen is er redelijk veel keuze in kleding voor een begrafenis. Vaak zie je een net broekpak, een (koker) rok of een mooie jurk. Let er wel goed op dat zowel de jurk als een eventueel net blouseje niet teveel inkijk geeft in je decolleté, of dat je jurk of rok te kort is. Een net colbertje of een mooie lange zwarte jas maakt het vaak af.
In tegenstelling tot andere gelegenheden, en andere dresscodes is dit een dresscode die met veel zorg en respect uitgekozen moet worden. Nette schoenen zijn ook erg belangrijk. Je ziet bij vrouwen vaak dichte schoenen. Bij klassieke begrafenissen of crematies zie je vrouwen vaak met een hoed en/of zonnebril op. Let ook hierbij op de grootte en uitbundigheid ervan. Je wilt immers niet de aandacht op jezelf vestigen deze dag. Je haar kun je netjes opsteken, of naar achteren dragen, zodat het niet teveel in je gezicht hangt.

Heren / mannen

De meeste mannen zullen een net pak dragen bij een begrafenis of crematie. Dit zie je vaak in combinatie met een mooi overhemd en een stropdas. Ook mogen nette en verzorgde schoenen niet ontbreken onder een pak. Vieze schoenen zijn echt een ‘no-go.’ Hoofddeksels zoals petten en mutsen zijn ook niet erg geschikt voor de dresscode begrafenis. Een eventuele nette hoed zou wel kunnen. Mits deze natuurlijk niet al te opvallend en overdreven is. Op een begrafenis of crematie dien je gepast gekleed te gaan, uit respect voor de nabestaanden en familie.

Natuurlijk komt het ook geregeld voor dat kinderen meekomen naar een begrafenis of crematie van een overleden iemand. Bij kinderen zijn de kledingvoorschriften bij de dresscode begrafenis niet heel anders dan bij volwassenen. Bij kinderen kun je ook het beste kiezen voor donkere kleding, zonder al teveel opvallende details. Geen opdrukken of kleuren. Voor kinderen zou ik qua schoenen ook voor zwart gaan. Het is altijd netjes en onopvallend, en sluit het aan bij de meeste kleding van de andere kinderen.
Uitgesproken sieraden of accessoires kun je beter voor een andere gelegenheid bewaren. Subtiele details zijn voor een dresscode begrafenis of crematie meer gewenst dan normaal.
Het gebruik van opvallende accessoires bij een uitvaart of crematie zijn zowel bij mannen als vrouwen niet gewenst.

 

Dresscodes begrafenis mantel jas
Mantel jas
Dresscodes begrafenis overknee laars
Overknee laars
Dresscodes begrafenis heren mantel jas
Heren mantel jas

 

Last updated: maandag 27 augustus, 2018